0
draaibare autostoel

Hoe kies je de beste draaibare autostoel voor baby’s en peuters

Een autostoel kopen is een dure aangelegenheid, maar veiligheid staat uiteraard altijd voorop. Zie het als een investering. Of u nu naar de bakker rijdt, of op reis vertrekt: uw kind moet onderweg steeds veilig zijn. Waar moet u dan precies op letten bij uw keuze, waarom een draaibare autostoel? Welk model is het meest geschikt voor uw kind?

Allereerst dient een autostoel altijd te voldoen aan de Europese normen. Een exemplaar aangepast aan de grootte van uw kind is het meest comfortabel. Om die redenen worden autostoeltjes opgedeeld in groepen op basis van gewicht. Ga na in welke groep uw kind valt. Daarnaast moet het stoeltje juist worden geplaatst, zo loopt uw kind minder risico. Om dit te vergemakkelijken, bestaat er zoiets als IsoFix.

Is draaibaar wel zo handig? Voor- en nadelen

Een pasgeboren baby weegt niet veel, maar een peuter in en uit een draaistoel tillen, voelt u wel in uw rug. Met een draaibare autostoel kan u uw kind gemakkelijk in en uit de auto halen. Zo zijn er draaibare modellen op de markt die 360° kunnen roteren, zonder dat u de stoel moet losmaken. Dit zorgt uiteraard voor een optimaal gemak. Bovendien kan de draaibare stoel zo achterwaarts in de auto worden gezet. Dit biedt een betere bescherming van het hoofd en de nek bij een schok.
draaibare autostoel baby

Welke groep is geschikt voor jouw kind?

Een autostoeltje is wettelijk verplicht tot een lichaamslengte van 135 centimeter. Om het overzichtelijk te houden, bestaan er verschillende groepen op basis van gewicht. De lengte wordt hierbij ook gebruikt als indicatie. De eerste groep 0+ is bedoeld voor baby’s tussen de 12 à 15 maanden. Uw kind weegt tot 13 kg en is tussen de 40 en 85 cm groot. Steekt het hoofd van uw baby boven de achterkant van de stoel uit? Dan is het tijd om over te schakelen naar de volgende groep. Groep 1 is bedoeld voor kinderen van 9 tot 18 kg ofwel 12 maanden tot 4 jaar. De overstap van deze naar de volgende groep, maakt u best wanneer de schouders van uw peuter zo’n 2 centimeter boven de gordels in hoogste stand uitsteken. U kan ook kiezen voor een autostoel uit groep 1/2/3. Deze autostoelen voldoen aan de wettelijke normen, maar ze zijn minder aangepast aan de specifieke vorm van uw kind. Daarom is deze autostoel geschikt voor 12 maanden tot 12 jaar. Lees meer tips op KindenGezin.be

Isofix; wat is het?

Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem om een autostoeltje in een auto te bevestigen. Zo bent u er altijd zeker van dat het juist is bevestigd. Aan de hand van de Isofix bevestigingsbeugels kunt u het zitje gemakkelijk vastklikken. Het Isofix-zitje heeft grijphaken waar u de bevestigingsbeugels moet vastklikken. De beugels bevinden zich tussen de rugleuning en het zitvlak van de autobank. Deze zijn op hun beurt verbonden met de carrosserie van de auto. Heeft u auto geen Isofix bevestigingsbeugels? Dit kan altijd achteraf nog worden gemonteerd. Momenteel zijn er voor alle gewichtsklassen zitjes in het Isofix systeem voorzien. Bovendien blijft het aanbod maar groeien. Het grote voordeel aan IsoFix is dat, zelfs bij een autobotsing, het stoeltje goed op zijn plaats blijft staan.

De drie- en vijfpuntsgordel

In Europa bestaan er twee soorten veiligheidssystemen voor autostoelen. De driepuntsgordel werd in 1959 geïntroduceerd. Deze gordel is een pak veiliger dan zijn voorganger. De driepuntsgordel zorgt ervoor dat de inzittende op zijn plaats blijft bij een schok. Hierdoor heeft uw baby minder kans op een letsel bij een botsing. Een voorbeeld is de Maxi-Cosi Axiss, die geïnstalleerd kan worden met een driepuntsgordel. De vijfpuntsgordel wordt vooral gebruikt voor veiligheidszitjes voor kinderen. Deze gordel beschermt tegen botsingen, maar beperkt ook de mobiliteit van kinderzitjes. De Blij’R Bas Kinderstoel werkt met IsoFix en een vijfpuntsgordel.

Bekleding en kussens

Indien uw baby nog heel klein is, kan een verkleinkussen helpen om zijn hoofd te ondersteunen. Op dezelfde manier bestaan er ook verhogingskussens. U kan ze kopen met of zonder ruggensteun die extra bescherming geeft. Het kussen wordt vastgemaakt aan de autogordel. Uiteraard bestaan er inmiddels ook exemplaren die kunnen worden vastgemaakt aan het Isofix systeem in uw auto.

Een kinderzitje kan al eens vuil worden. Bij zowat alle autostoeltjes kan u de bekleding ervan afhalen en het apart wassen in de wasmachine. Lees goed de gebruiksaanwijzing om te weten hoe u de bekleding er juist vanaf haalt en weer terug plaatst.

De voordelen van online vergelijken

Het aanbod aan autostoeltjes voor kinderen is ruim. WIlt u een draaibare optie? Beschikt uw auto over het Isofix beveiligingssysteem? Wilt u een driepuntsgordel of liever een vijfpuntsgordel? Dat zijn een heleboel vragen. Daarbij komt het prijskaartje ook nog eens kijken. Online vergelijkt u de beste merken, zoals Biro Fix, Maxi Cosi en veel meer. En u kunt de voor- en nadelen rustig afwegen.